Geplaatst door:
BS&F

Categorie:
Preventiecoalitie

Deel dit bericht:

Een tweede kans: Hoe de RUB-Regeling inwoners en gemeenten helpt bij schulden

Vanaf augustus 2020 heeft BS&F zich samen met zorgverzekeraars ingezet voor de preventiecoalitie schuldenaanpak en gezondheid. Deze preventiecoalitie heeft zich met subsidie van VWS gericht zich op de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars bij de uitvoering van de Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigen (RUB) voor Nederlandse huishoudens met problematische schulden.

 

Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden (RUB)

Mensen met problematische schulden hebben meer gezondheidsproblemen en een minder goede leefstijl dan mensen zonder problematische schulden. Inzet van de samenwerking was het terugdringen van de schuldenproblematiek door het aanbieden van de RUB-regeling en het organiseren van preventieactiviteiten op het gebied van gezondheid. Daarbij werden inwoners die aangemeld waren bij het CAK en in de bronheffing zaten benaderd om te kijken of zij in aanmerking kwamen voor de RUB regeling zodat zij gebruik konden maken van een betalingsregeling en aanspraak konden maken op een Gemeentepolis met aanvullende verzekering en een gemeentelijke bijdrage in de premiekosten.

 

Weer naar de tandarts

In de subsidieperiode, die liep tot en met december 2023, zijn bijna 300 gemeenten geïnformeerd over en 38 gemeenten ondersteunt bij het aanbieden van de Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden (RUB) waarbij inwoners met een betalingsachterstand van meer dan zes maanden op de zorgverzekering werden benaderd om gebruik te maken van deze regeling. Daarbij kregen zij een afbetalingsregeling en weer een Gemeentepolis. Daardoor konden zij weer naar de tandarts, fysiotherapeut of hun eigen bijdrage Wmo declareren. In totaal zijn in de subsidieperiode 38 gemeenten begeleid bij het voorbereiden en uitvoeren van de RUB.

Een deelnemer van een deelnemende gemeente die door deze regeling weer gebruik kon maken van de Gemeentepolis zei: “Wat een cadeautje dat ik nu weer naar de tandarts kan zonder me zorgen te maken over de rekening! Ik wist niet dat dit mogelijk was en had nooit gedacht dat ik nog van deze schuld af zou komen”.

Financiële rust

Naast de aanpak van schulden werden deelnemers ook gewezen op gezondheidsbevorderende activiteiten zoals bijvoorbeeld de Gecombineerde Leefstijlinterventies, (GLI)en stoppen met roken cursussen. In de evaluaties hebben de deelnemende gemeenten gemerkt dat het meer opportuun is om aan de slag te gaan met preventie als er financiële rust bij de inwoner is. Dit heeft tijd nodig en gemeenten spreken de inwoner dan ook periodiek om dit te volgen en op maat nieuwe interventies aan te bieden. Deze kunnen op velerlei vlak liggen, zoals terugkeer naar werk, meer bewegen of het borgen van een financieel gezonde positie. Ook nemen zij het aanbod preventieactiviteiten mee in de reguliere communicatie richting de doelgroep van de Gemeentepolis.

 

Blijvend ondersteunen

Nu de subsidie is afgelopen wil het niet zeggen dat deze regeling niet meer onder de aandacht wordt gebracht van gemeenten. BS&F heeft een kennisbank opgezet met documenten om gemeenten te ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van de regeling. Gemeenten die met deze kennisbank gewerkt hebben, gaven in de evaluatie aan dat deze kennisbank informatief, bruikbaar en laagdrempelig is.

Over BS&F

Wij helpen gemeenten om kwetsbare inwoners fysiek, mentaal en financieel gezond(er) te maken. Daarbij helpen we bij het vereenvoudigen en laagdrempeliger maken van uitvoeringsprocessen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrieven delen wij kennis, maar ze staan ook vol met het laatste nieuws. Wij versturen jaarlijks een aantal nieuwsbrieven. Afmelden kan altijd.